29.8.2017
Työmaarekisteri-uutiskirje: Työntekijöiden lähettämisestä on tehtävä ennakkoilmoitus

Hyvä Työmaarekisterin käyttäjä,

Laki työntekijöiden lähettämisestä on uudistunut. Sen vuoksi 1.9.2017 alkaen työntekijöitä Suomeen lähettävän yrityksen on tehtävä työsuojeluviranomaisille ennakkoilmoitus työntekijän lähettämisestä. Rakennusalalla ilmoitus tehdään aina, muilla aloilla kun sopimuksen mukainen työskentely kestää yli viisi päivää.

Vaikka ilmoitusvelvollisuus koskee työntekijöitä lähettävää yritystä, velvoitteita on myös yhteistyökumppaneilla:

  • Rakennusalalla ilmoitus on työsuojeluviranomaisten lisäksi toimitettava työmaan rakennuttajalle ja päätoteuttajalle.
  • Tilaajan on edellytettävä, että ulkomainen yritys asettaa itselleen edustajan Suomessa. Edustaja pitää asettaa, jos yritys lähettää työntekijöitä Suomeen yli kymmeneksi päiväksi.
    Voit auttaa yhteistyökumppaniasi hoitamaan lakivelvoitteet tiedottamalla niistä esimerkiksi näiden ohjeiden avulla: suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja viroksi.

 

Ilmoitus onnistuu helposti Ilmoita-palvelun kautta

Ilmoituksen työntekijän lähettämisestä voi tehdä Ilmoita-palvelun kautta. Palvelu hyödyntää ilmoituksen luomisessa Työmaarekisteriin syötettyjä tietoja. Ilmoitus välittyy palvelusta Aluehallintovirastolle. Lähettäjä saa siitä itselleen sähköpostitse kopion, jonka voi välittää rakennuttajalle ja päätoteuttajalle.

Ilmoituksen lähettäminen palvelumme kautta on maksutonta. Ilmoita-palvelun lisäksi ilmoituksen voi tehdä Aluehallintoviraston verkkosivuilla.

Lisätietoja lakivelvoitteista löydät Aluehallintoviraston työpaikkatiedotteesta.

Kirjoitamme työntekijän lähettämiseen liittyvistä aiheista myös blogissamme.

Ilmoitusvelvollisuus pohjautuu lakiin työntekijän lähettämisestä. Sen tavoitteena on torjua harmaata taloutta ja varmistaa työntekijöiden tasa-arvoinen asema. Varmistathan siis, että yhteistyökumppanisi hoitaa lakivelvoitteet!