14.3.2016
Parturi-kampaamot verottajan tehovalvonnassa

Parturi-kampaamot verottajan tehovalvonnassa – ”Toivoisin, että alle 20 euron hintaa kavahdettaisiin”

Suomen Hiusyrittäjien toiminnanjohtaja Arja Laurila laskee, että puolen tunnin hiustenleikkuu pitäisi maksaa noin 30 euroa, jotta yrittäjälle jää jotain käteen.

Verohallinto aloitti tehovalvonnan

 Verohallinto valvoo tänä vuonna tehostetusti taksialaa ja parturi-kampaamoalaa.

 Harmaan talouden kitkemiseen pyrkivää tehovalvontaa on viime vuosina kohdistettu myös muun muassa rakennus- ja ravintola-aloille.

 Poliisi puolestaan nosti viime vuonna esille alle kuuden euron pitsat, joihin voi viranomaisten mukaan liittyä kassan ohi myymistä.

Kymmenen euron hiustenleikkaus voi kuulostaa asiakkaan korviin houkuttelevalta tarjoukselta, mutta sellaiseen tarttuessa voi tulla myös tukeneeksi harmaata taloutta. Tätä mieltä on Suomen Hiusyrittäjien toiminnanjohtaja Arja Laurila.

Laurila kertoo, että puolen tunnin hiustenleikkauksesta pitäisi paikkakunnasta riippuen veloittaa 27,50–30 euroa, mikäli yrittäjä haluaa saada verojen ja muiden maksujen jälkeen vielä asuntolainaa lyhennettyä ja leipää ruokapöytäänsä.

Parturi-kampaamoiden ja monien muiden pienyrittäjien arvonlisävero (alv) laskettiin vuonna 2007 kokeilumielessä 22 prosentista kahdeksaan prosenttiin. EU:n laajuinen kokeilu päättyi vuonna 2011, ja nykyisin alv on 24 prosenttia.

Kun parturiyrittäjän pitää vielä maksaa tila- tai tuolivuokra ja työvälinekulut sekä muun muassa työeläkemaksut, nousee puolen tunnin hiustenleikkauksen hinta Laurilan mukaan väkisinkin vähimmillään 30 euron tuntumaan.

Samaa mieltä on Helsingin keskustassa työskentelevä Riitta Parviainen, joka veloittaa miesten tukanleikkuusta 29 euroa.

”Siitä menee arvonlisävero 24 prosenttia, työtulovero, vakuutukset, sähköt, vuokrat, tarjoilut ja lehdet”, Parviainen luettelee. Parviaisen mielestä kympin hiustenleikkauksilla ei voi maksaa veroja ja elää. ”Sieltä ei viitostakaan jää tekijälle ja sillä pitäisi maksaa sairauskulut ja eläkkeet ja lomat. Ei tule kesää, jos hinta menee alle 29 euron.”

Muutaman sadan metrin päässä Helmi Holttinen on leikannut samassa liikkeessä jo 1970-luvulta.

”Olen kuullut että kalliossa leikataan kympillä. Ne eivät varmaan maksa arvonlisäveroa”, Holttinen pohtii.

”Jos hinta on alle 20 euroa, niin toivoisin, että kuluttaja jo hieman kavahtaisi”, Arja Laurila sanoo.

”Olen kuullut, että ’kympin partureitakin’ löytyy, mutta omalla kohdalla sellaista ei ole tullut vastaan”, hän toteaa myös.

Laurila laskee, että jos puolen tunnin hiustenleikkaus maksaa 30 euroa, jää yrittäjälle käteen 8–12 euroa.

”Se ei ole kummoinen palkka.”

Verottaja aikoo tänä vuonna valvoa tehostetusti parturi-kampaamoalaa ja taksialaa. Se on jo aloittanut kyseisten alojen toimijoihin kohdistuvat tarkastukset koko maassa.

Verottajan mukaan toimialakohtaisilla verotarkastuksilla voidaan tehokkaasti vähentää harmaata taloutta. Tehostetulla valvonnalla verottaja parantaa rehellisesti toimivien yrittäjien toimintaedellytyksiä ja puuttuu alan mahdollisesti epäterveeseen kilpailuun.

Tarkastuskäynneillä verotarkastajat tutustuvat yrityksen liiketoimintaan ja tutkivat kirjanpidon. He myös ohjaavat yrittäjää veroasioiden hoidossa, jotta jatkossa tämä osaisi toimia oikein. Tutkimusten mukaan yritykset kokevat tarkastukset positiivisina ja yhteistyön sujuvana.

Myös Suomen Hiusyrittäjien toiminnanjohtaja Arja Laurila suhtautuu tehovalvontaan positiivisesti.

”On erittäin hyvä, että ala käydään läpi. Järjestönä meillä ei ole oikeutta puuttua kenenkään hinnoitteluun. Siksi toivonkin, että myös kuluttajat puuttuisivat asiaan, jos herää epäilyksiä, että jossain jätetään mahdollisesti veroja maksamatta.”

Laurilan mukaan yli 90 prosenttia parturi-kampaajista on yksinyrittäjiä. Hän kertoo, että alalle on kehkeytynyt vakavia haasteita sen jälkeen, kun hintoja oli jälleen nostettava arvonlisäveron korotuksen jälkeen. Perustavanlaatuinen ongelma on se, että ihmiset käyvät nyt parturissa aiempaa harvemmin.

”Tilanne on erittäin haastava ja surullinen. Jos aiemmin kerran kuukaudessa käyneet asiakkaat käyvät nyt kolmen kuukauden välein, niin asiakaskierto ei kata kuukauden kuluja”, Laurila toteaa.

Naisten hiustenleikkauksen, joka kestää useimmiten kauemmin kuin miesten vastaava, hinta voi nousta värjäyksen kanssa yli sataan euroon. Tämä voi tuntua asiakkaan näkökulmasta kohtuuttomalta, mutta Laurilan mukaan kyse ei ole ryöstöhinnasta vaan välttämättömästä hinnasta.

Hiusyrittäjien havaintojen mukaan yhä useampi pyrkiikin siistimään hiuksiaan kotioloissa.

”Erityisesti hiusten värjäystä tehdään entistä enemmän itse kotona. Vain leikkaus tullaan hoitamaan ammatti-ihmisellä”, Laurila kertoo.

Verohallinto on aiemminkin kohdistanut tehostettua valvontaa tietyille toimialoille, joilla on tavallista enemmän harmaata taloutta. Viime vuosina se on tehnyt kohdennettuja tarkastuksia esimerkiksi rakennus- ja ravintola-aloille. Poliisi puolestaan varoitti viime vuonna alle kuuden euron pitsoista, joihin voi liittyä harmaata taloutta.

”Odotamme jännityksellä tuloksia. Meillä ei ole kristallipalloa, joten niitä ei pysty ennustamaan”, Laurila toteaa hiusalan tehotarkkailusta.