7.12.2016
Runsaat 30 % paheni yli 50 %:ksi – Tarkastusisku työmaille tuotti tylyn tuloksen

Talouselämä 7.12.2016

Valvontaiskussa paljastui, että yli puolella työmaista oli puutteita työntekijäluetteloissa. Edellisen iskun aikaan puutteita oli vain joka kolmannella työmaalla.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat ja Helsingin poliisi tarkastivat marraskuussa yhteensä 25 rakennustyömaata eri puolilla Helsinkiä, muun muassa Lauttasaaressa, Jätkäsaaressa, keskustassa, Itäkeskuksessa ja Pukinmäessä. Tarkastuksia tehtiin sekä viikonloppuna että arkena. Valvontaiskujen tavoitteena on harmaan talouden torjunta.

Päätoteuttajan on pidettävä ajantasaista luetteloa kaikista rakennustyömaalla työskentelevistä. Työntekijäluettelossa oli puutteita 15 työmaalla. Osasta luetteloista puuttui muutama työntekijä, ja joidenkin kohdalla työnantaja oli merkitty väärin. Kahdella työmaalla puutteet olivat niin isot, että poliisi kirjoitti niistä sakot.

Useilla tarkastuksilla haasteeksi muodostui se, että oikean muotoista työntekijäluetteloa ei löytynyt sähköisestä järjestelmästä.

”Työntekijäluettelon yhtenä tarkoituksena on vaikeuttaa pimeän työvoiman käyttöä. Tarkastuksella varmistamme, että työmaalla tavatut henkilöt löytyvät luettelosta. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että luettelo on esitettävissä tarkastuksen yhteydessä, kuten laki edellyttää”, kertoo työsuojelutarkastaja Antti Kujanpää Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

”Työntekijäluetteloon liittyviä puutteita ilmeni nyt enemmän kuin edellisellä valvontaiskulla. Vuosi sitten tehdyllä valvontaiskulla puutteita havaittiin joka kolmannella työmaalla, kun nyt yksittäisiä puutteita ilmeni yli puolella työmaista. Poliisi käsittelee työntekijäluetteloon liittyviä puutteita epäiltynä työturvallisuusrikkomuksena, josta voi seurata sakkorangaistus. Tällä kertaa sakkoja kirjoitettiin kahdella työmaalla havaituista puutteista”, kertoo rikostarkastaja Sampsa Marttila Helsingin poliisilaitokselta.

Tarkastuksilla kohdattiin yhteensä 346 työntekijää, joista 17:llä oli puutteita veronumerollisessa tunnistekortissa.

Osalla tarkastuksista valvottiin myös ulkomaisten työntekijöiden työnteko-oikeutta ja tilaajavastuuta.